keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Ilmastotalkoista ja aluepolitiikasta


Aluksi näitä mietteitä näkyy tulevan ihan liukuhihnalta, mutta eiköhän se tahti tästä tasaannu.
Se mikä sai tekstiä tulemaan oli eduskunnassa käyty ilmastokeskustelu. Usein tuodaan esille kysymys, miksi pohjoisen Suomen pitäisi venyä kun jonkun Kiinan yksittäisen kaupungin päästöt ylittävät meidän säästömme moninkertaisesti?

Totta, mutta pohjoinen sijaintimme voidaan tulkita myös toisin: mikä oikeus meillä on asuttaa maatamme päästötehottomasti? Jos maamme alueet asutettaisiin vasta nyt, niin todennäköisesti meidät velvoitettaisiin sijoittamaan asutus suurempiin kaupunkeihin, joissa lyhyet välimatkat, joukkoliikenne yms. kompensoisivat lämmityksen aiheuttamia päästöjä. Jos joku tahtoisi välttämättä asua maaseudulle, niin heidän kannattaisi muodostaa kommuuneja, jotta energian käyttö, ja sen myötä myös päästöt, saataisiin minimoitua. Siitä huolimatta heidän täytyisi oikeudenmukaisuuden nimissä maksaa elämäntapavalinnastaan.

Otetaan siis vuodeksi nolla ja sakotetaan niitä, jotka omilla asuinpaikkavalinnoillaan tahtovat pilata tulevaisuuttamme. Minä asun kaupungissa keskustan tuntumassa, enkä omista autoa. Käytän metroa, raitiovaunua ja kesäisin polkupyörää. Uskon valintojeni olevat aika optimaalisia ympäristöä ajatellen. Miten on sinun laitasi, ystäväni?

#ilmastotalkoot #maaseutu #energiatehokkuus #ekologia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, on kiva kuulla mielipiteesi. Ilkeät kommentit poistetaan.